Saturday, August 7, 2010

Tips: Agar Bateri Laptop Tahan Lama

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

Petang tadi,sedang aku melawat blog sendiri. Tiba2 rasa nak klik je 1 nama kat shoutbox aku..aku klik..dan secara tak sengaja terjumpa satu artikel berkenaan dengan penjagaan bateri laptop. Mungkin bateri anda semua masih ok. Tapi jika tidak kita pelihara dengan baik ia akan rosak seperti bateri telefon bimbitku. huhu. Jadi,aku buat keputusan untuk post mengenainya. Moga bermanfaat bagi semua.

Adakah bateri laptop anda cepat habis padahal baru caj?

Dengan cara yang betul, bateri laptop boleh tahan lebih lama.

Dinyatakan 3 cara untuk buat bateri tahan lama:

1. Elakkan penetapan ‘performance’ sekiranya guna bateri. Ini bagi memastikan penjimatan justeru melanjutkan tempoh penggunaan laptop ketika buat kerja.

2. Sekiranya berada di rumah atau berhampiran dengan power supply, lebih baik tanggalkan bateri dan sambungkan laptop ke power supply.

3. Penting! Pastikan notis ‘kehabisan bateri’ keluar baru cucuk ke power supply untuk terus menggunakan laptop. Baki caj-caj elektrik yang masih banyak dalam bateri, jika dicaj akan menyebabkan bateri bengkak (kes handphone). Bateri akan cepat rosak. Begitu juga, sebaik sahaja bateri telah penuh, terus matikan suis plug point. Jika tidak, bateri akan rosak dan mungkin meletup!sumber :
-http://www.rtikel.com/3-cara-buat-bateri-laptop-tahan-lama/"

dan

http://www.pcworld.com/article/110590/mobile_computing_make_notebook_batteries_last.html

1 comment:

  1. bes... baru je tanggal beteri laptop... dah penuh rupenye

    ReplyDelete